5.11.16

Δεν έχει γυναίκες η αριστερά

Μετά τον ανασχηματισμό, οι Υπουργοί πήγαν από τους 45 στους 49, αλλά η ποσόστωση γυναικών έπεσε, αφού αυτές παρέμειναν μόλις οκτώ. Ο προοδευτικός, νέος και άθεος Πρωθυπουργός μας δεν κατάφερε να βρει έστω μία επιπλέον γυναίκα για να προστεθεί στις δυνάμεις της κυβέρνησης του.


Αν δεν με γελάει η μνήμη μου, η αριστερά κάποτε χλεύαζε την ποσόστωση του 30% στις λίστες υποψηφίων στις εκλογές - δεν ήταν αρκετή, έλεγαν. Το 15% της δικής τους κυβέρνησης υποκρύπτει προφανώς κάποιο μεταφεμινιστικό συμβολισμό: «εφόσον δεν υπάρχουν ικανές γυναίκες για να συμμετέχουν στην κυβέρνηση της χώρας, δεν θα τις βάλουμε». 


Κάτι τέτοιο πρέπει να είναι το σκεπτικό. Αποκλείεται να είναι μία ακόμα ανακολουθία, ή  μία ακόμα προσχώρηση στα ιδεώδη του macho και (κατά παράβαση του στρατιωτικού κανονισμού) ένστολου κυβερνητικού εταίρου. Όπως αποκλείεται να είναι προσχώρηση στη δεξιά η απομάκρυνση Φίλη από το υπουργείο που έχει συγχρόνως υπό την εποπτεία του την επιστημονική έρευνα, τις θρησκείες και την παιδεία, κατόπιν παρεμβάσεως της Αρχιεπισκοπής που ελέγχει τον macho κυβερνητικό εταίρο, αποκαλύπτοντας τον τριαδικό χαρακτήρα της κυβέρνησης.


Αν κάτι με προβληματίζει, όμως, είναι η υπουργοποίηση του κ. Ζουράρι στο εν λόγω υπουργείο, αυτού του νεο-ορθόδοξου, απολογητή της 17Ν και εξ αγχιστείας εθνικιστή. 

Από την εκπομπή Κίτρινος Τύπος (2000), 
για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες,
όταν απειλούσε τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μ. Σταθόπουλο,
για την αναφορά του υπουργού στη δράση του Δικτύου 21,
στο ΔΣ του οποίου ο κ. Ζουράρις υπήρξε μέλος.
Ενδεχομένως ο Πρωθυπουργός να έκρινε πως ο συγκεκριμένος είναι κατάλληλος, στο πλαίσιο της κόντρας εκκλησίας-κράτους, να αναλάβει μέρος των ηνίων της παιδείας, όπως είναι μετα-φεμινισμός το να μην έχει γυναίκες μία αριστερή προοδευτική κυβέρνηση. 

Όπως και να’χει, είμαι βέβαιος πως ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να το εξηγήσει στην επόμενη σύναξη των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, όποτε αυτοί τον ξανακαλέσουν. Όταν επαναλάβουν το λάθος να τον καλέσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate