12.4.16

Οι «μαθηματικοί» της Κεντροαριστεράς είπαν 4-2-1.

Οι «μαθηματικοί» της Κεντροαριστεράς - κρυφοί και φανεροί - είπαν 4-2-1.

Ποιόν αφορά;


Έχουν γίνει περισσότερες ημερίδες και επιτροπές από όσες έγιναν για την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πτυχίων ανθρωπιστικών επιστήμων από κάθε άλλο πολιτικό χώρο. Κουβαλάει τη μεγαλύτερη κληρονομιά προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα - από την υποχρεωτική και ελεύθερη παιδεία το ’64, μέχρι τις αλλαγές της περιόδου 2009-2011.

Κι όμως, αδυνατεί να δει τα προφανή: δεν είναι ούτε δημοκρατική, ούτε αριστερή, ούτε σοσιαλιστική μία επανεκκίνηση, κατευθυνόμενη και χειραγωγούμενη από κονκλάβια. Το κατάλαβε ακόμα και η δεξιά - η ΝΔ - αλλά το ξέχασε πολύ γρήγορα το ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί να φταίει ο κυβερνητισμός - αυτός που δημιούργησε ανοχή για Μπαλτάκους αμείφθηκε με 4-2-1 και πληρώθηκε με μονοψήφιο ποσοστό στην κάλπη. Μπορεί να φταίνε τα πρόσωπα - όσα απέμειναν ενεργά στο χώρο - και η πορεία τους. Τα πρόσωπα που πήραν μία παράταξη στο 25% το 2011 και την πήγαν στο 5%. Μπορεί να φταίει η ηλικία - η γενιά των εγωιστικών baby boomers. Μπορεί να φταίνε «τα αστέρια».

Ένα είναι το σίγουρο: ότι κι αν φταίει, δεν ενδιαφέρει κανέναν. Σκοπός της πολιτικής, είναι η ενασχόληση με τους άλλους, τους πολλούς. Στις προοδευτικές δυνάμεις, το υποκείμενο είναι ο πολίτης. Όχι ο πολιτικός.

Όσο επιμένουν οι σημερινοί εναπομείναντες του χώρου, κενοί ιδεών και πολιτικών πρωτοβουλιών, να νομίζουν πως αυτοί είναι ο «Ήλιος» - σε ένα τριπ Λουδοβικισμού - τόσο θα βυθίζουν τον χώρο που δυνητικά θα μπορούσε να ανασυγκροτήσει προοδευτικά τη χώρα, να κάνει τα άλματα που οφείλει, για να προλάβει εταίρους, οράματα και υποσχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate