2.3.15

Καμία δημιουργική ασάφεια στη χρεοκοπία Γιάνη



Κουράστηκε ο υπουργός των Οικονομικών και έφυγε για weekend στην Αίγινα, να καθαρίσει το μυαλό του ο άνθρωπος. Εγκάρδιες ευχές να τα καταφέρει, να ήταν μία προσωρινή θολούρα ο λόγος για όσα παρακολουθούμε, με τελευταίο επεισόδιο τα περί μη αποπληρωμής ΔΝΤ και το “βρείτε τα” προς Ντράγκυ και Λαγκάρντ. Τους έδωσε εντολή ο κύριος Γιάνης, τόσο κατ ιδίαν όσο και δημόσια μέσα από την εκπομπή του Γιώργη του Αυτιά, να δώσει ο ένας της ΕΚΤ κάτι χρήματα που νομίζει πως δικαιούμεθα ακόμα και εκτός προγράμματος προς την άλλη του ΔΝΤ: “Μα δεν υπάρχει τρόπος μου είπαν και τους απάντησα φτιάξ’τε τον”, είπε στην εκπομπή του κ. Αυτιά πριν προσγειωθεί στην πραγματικότητα, αφήσει τις δηλώσεις και καταπιαστεί με το να βρει πόρους για το χρηματοδοτικό κενό που γνώριζαν προεκλογικά - δεν προέκυψε αιφνιδιαστικά. Από την Αίγινα… Οι άλλοι υπουργοί, το υπουργείο του, οι συνεργάτες και υπάλληλοι δεν είχαν τίποτα να του προσφέρουν στην οδό Νίκης.


Ακούστηκε κι άλλη μία λαμπρή “ιδέα”, όπως μας είπε όταν αναγκάστηκε να την γειώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σακελλαρίδης. Διαβάζουμε: "Ο Αλέκος Φλαμπουράρης είπε μία ιδέα" σχολίασε ο κ. Σακελλαρίδης για τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι "αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 και έχουμε μαζέψει 0,8 θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών".

Δεν ξέρω γιατί μου έρχεται στο μυαλό η Αλίκη Βουγιουκλάκη όταν παραγγέλνει μαρμελάδες από τον κυρ Στέφανο στη γνωστή ταινία. Ίσως γιατί είναι η πιο μπακαλίστικη σκηνή του ελληνικού κινηματογράφου. Όπως μπακαλίστικη είναι η προσέγγιση στα προβλήματα της χώρας, αν όχι διπολική: τη μία ο υπουργός πετάει στα ύψη συγκρίνοντας τον εαυτό του με τον Keynes στο δικό του Bretton Woods, εκστομίζοντας δημόσια παραγγελιές προς Ντράγκι και Λαγκάρντ αισθανόμενος μία αδικαιολόγητη ισοτιμία αν όχι υπεροχή απέναντι τους, ενώ αμέσως μετά το σκάει για Αίγινα γιατί “θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι για να πληρώσουμε το ΔΝΤ” σαν καλά και συστηματικά μυρμηγκάκια· κόπηκαν τα "φτιάξτε το".

Σαν βροχή τα tweets και οι δηλώσεις του υπουργού, με κορυφαία των ημερών αυτή περί “δημιουργικής ασάφειας για να το ψηφίσουν τα ξένα κοινοβούλια” την ώρα που ψήφιζε το Γερμανικό Κοινοβούλιο την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Είναι στραβόξυλα κι αυτοί και μπορεί να μην κατάλαβαν τι χάρη τους κάναμε με την ασάφεια που τους επιτρέψαμε στην παράταση που ζητήσαμε για να μη χρεοκοπήσει η χώρα μας. Κι έρχεται κι άλλη πληρωμή, προς την ΕΚΤ αυτή τη φορά, και είναι να τρέμει κανείς με τις επόμενες “ιδέες”.

Είναι μόνος ο κ. Βαρουφάκης στις κινήσεις του; Ένας εκκεντρικός οικονομικός συγγραφέας (που παρεμπιπτόντως οι πωλήσεις του έχουν εκτοξευθεί - πάρε μαθήματα Άδωνη) που έδρασε για λίγο ανεξέλεγκτος; Το ρεπορτάζ τις κρίσιμες ώρες του eurogroup μίλησε για απευθείας συνομιλίες των ετέρων με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, που επέλεξαν να προσπεράσουν τον ΥΠΟΙΚ που φόρτωσαν με μάλλον δίκαιους χαρακτηρισμούς. Δυστυχώς δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση ελαφρότητας εως υποκρισίας για να αντικατασταθεί και να λήξει το πρόβλημα, αφού παρόμοιες μπακαλίστικες “ιδέες” έχει ο υπουργός Επικρατείας, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, και ένας Θεός ξέρει ποιός άλλος μέσα στην κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συγκυβερνήτες ΑΝΕΛ. 

Οπότε η ερώτηση γίνεται αναγκαστικά στην κορυφή και είναι απλή: σας εκφράζει η κυβέρνηση σας κ. Τσίπρα; Ή είστε κι εσείς της ‘δημιουργικής ασάφειας’, για να μπορείτε τη μία να βγάζετε διαρροή για το πως σώσατε την διαπραγμάτευση (από τους χειρισμούς του υπουργού σας) και την άλλη να δηλώνετε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση και τους ψηφοφόρους σας πως “δεν υποχωρείτε”;

Μήπως είναι ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό για τη χώρα αν ο Πρωθυπουργός αποδεχτεί την πραγματικότητα, παρουσιάσει ένα νέο προϋπολογισμό αντί για τη μάχη δηλώσεων με τους έξω, και την αγωνία στο εσωτερικό να του επιτραπεί να εκτελέσει έναν προϋπολογισμό Σαμαρά που αφενός καταψήφισε κι αφετέρου δεν έχει περάσει καμία έγκριση από την Ευρώπη; Ο Γερουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πρόθυμος να προχωρήσει σε εκταμίευση ακόμα και μέσα στον Μάρτιο αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Να υποθέσουμε πως έλαβε το μήνυμα ο νέος Γ.Γ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κατ’επάγγελμα συνδικαλιστής κ. Τσουκαλάς, και τρέχει να ετοιμάσει προτάσεις και σχέδια νόμου;

Προφανώς αναζητώντας αναφορές στη σύζυγο του (Mrs Varoufakis) εκεί που βαριόταν στην Αίγινα έπεσε πάνω στο εθνολαϊκιστικό γραφικό των VforVaroufakis και είπε να το αναπαράξει. Απολύτως συνεπές με τα λοιπά ΑΝΕΛικά του υπουργού περί αξιοπρέπειας αντί τροφής, χρημάτων και εργασίας... Όσο για το muckracking, είναι αναφορά σε δημοσιογράφους της αρχής του αιώνα και πιθανολογείται πως ανήκει στον Theodore Roosvelt... Είπαμε, ζει το Bretton Woods του, σε μία χωροχρονική σύγχυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate