26.2.14

«Προοδευτικοί» οπορτουνιστές και αλαζόνες


Η χώρα χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική, όχι οπορτουνισμό και τακτικισμούς. Και υπεύθυνα πρόσωπα, που παίρνουν ρίσκα και αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποτελεσμάτων τους – θετικά ή αρνητικά.

Σε μία περίοδο βύθισης κάθε προοδευτικότητας και νεοτερικής ιδέας η προτεραιότητα του κ. Βενιζέλου ήταν η αρχηγία του κόμματός του με κόστος την πρόσδεση του στο αντιδραστικό άρμα του κ. Σαμαρά. Ο κ. Κουβέλης, των διπλών εκλογών και του 4-2-1, μοιάζει να έχει αλλεργία σε κάθε ανάληψη ευθύνης ή αξιοποίησης μεγέθυνσης του κομματίδιου του, ενώ οικολόγοι και φιλελεύθεροι ασχολούνται με τη διάσπαση του ατόμου (όταν δεν πέφτουν θύματα παλαιοκομματικών με αντάλλαγμα χάντρες και καθρεφτάκια).

Σε αυτό το πεδίο εμφανίστηκαν οι «58» της Κεντροαριστεράς του σηκωμένου δείκτη, και μας υποσχέθηκαν ανανέωση του πολιτικού πεδίου και προοδευτική εναλλακτική. Έφτασαν στο σημείο να πουν ότι θα μπουν μπροστά από το ΠΑΣΟΚ και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, ότι θα συντάξουν αυτοί το ευρωψηφοδέλτιο με ανοιχτές διαδικασίες και λοιπά ευφάνταστα. Τί έκαναν προς αυτή την κατεύθυνση; Συζήτησαν. Για τρεις μήνες συζήτησαν. Και αρθρογράφησαν εναντίον όποιου είχε το θράσος να ζητήσει άμεσες εξελίξεις και οργανωτική δομή, φοβούμενοι τον μέγα οπορτουνιστή του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, κατόπιν επαλήθευσης των στόχων της αρθρογραφίας τους, άρχισαν τις «ψύχραιμες αποτιμήσεις». Ναι, περισσότερη αρθρογραφία... Ούτε μία συγνώμη για το αποτέλεσμα, μία εξήγηση, κάτι. Οι προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες δεν έχουν χώρο αυτή την ώρα. Όποιος κατέβει στην πολιτική και φέρει αποτέλεσμα, οφείλει να αναλάβει την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία που επηρεάζεται από αυτό. 

Το αποτέλεσμα είναι η γελοιοποίηση του χώρου, για μία ακόμα φορά, και η ισχυροποίηση των παλαιοκομματικών οπορτουνιστών και των συντηρητικών που θα παίξουν μόνοι τους στις ερχόμενες εκλογές. Οι υποσχετικές για την όποια συνέχεια του εγχειρήματος μετά τις Ευρωεκλογές είναι προσβλητική. Ποιός σοβαρός άνθρωπος θα τολμήσει να μπλέξει μετά από αυτή την εμπειρία, και ποιός θα βρεθεί να το παρακολουθήσει με ενδιαφέρον; Με τί πρόσωπο θα κινηθεί κάποιος εκ νέου; Η όποια εκλογική βύθιση του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές θα αφορά τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και κανέναν άλλον – οι δελφίνοι παίρνουν ήδη θέσεις μάχης ως προς αυτό.

Υπήρξε αποτέλεσμα από το εγχείρημα των «58», ο κ. Βενιζέλος έστειλε και τις σχετικές ευχαριστίες, και κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη· αν υποχωρήσει η ακαδημαϊκή αλαζονεία που επιδείχτηκε το προηγούμενο διάστημα, κι ο μικρομεγαλισμός αν όχι το σύνδρομο του «σωτήρα» που θεωρεί ότι αρκεί η εμφάνιση του για να χωρίσουν οι θάλασσες.

Οι 58 από το παρασκήνιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate