6.6.13

Το "λάθος" του ΔΝΤ και η Κουντουρά

Μερικοί τίτλοι, για να θυμηθούμε:

28/04/2010
17/06/2011
21/02/2012
16/05/2012
25/09/2012
22/10/2012
κοκ...

Από την αρχή της Ελληνικής κρίσης, και σε όλη τη διάρκεια της μέχρι σήμερα, το ΔΝΤ προσπάθησε επανειλημμένα να εξηγήσει στη συντηρητική Ευρωπαϊκή ηγεσία το πρόβλημα της κρίσης χρέους εντός της Ευρωζώνης, με το δεδομένο των οικονομιών πολλών ταχυτήτων που δεσμεύονται από τους κανόνες μίας ημιτελούς νομισματικής ένωσης. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπήκε στη διαχείριση της κρίσης ευρωπαϊκού χρέους για να δώσει αξιοπιστία και τεχνογνωσία στο πρόγραμμα, και κατέληξε τελικά να σπρώχνει τις πολιτικές λύσεις που το πολιτικό προσωπικό αρνιόταν· ομοίως ο ρόλος της ΕΚΤ επί Τρισέ στην αρχή, και Ντράγκι στην συνέχεια με την αποδοχή ελληνικών ομολόγων κλπ.

Οι "τεχνικοί" της Τρόικας ήταν αυτοί που τελικά πίεσαν για τη διάσωση της χώρας στο μεσοδιάστημα μεταξύ Γερμανικής αδράνειας και της πραγματικότητας. Αυτοί έφεραν το PSI, τη μείωση των επιτοκίων και το επόμενο κούρεμα που έχει προαναγγελθεί, πιέζοντας με τη βιωσιμότητα ή μη του ελληνικού χρέους. Και ενδεχομένως το έκαναν όλο αυτό εκπληρώνοντας τον ευρύτερο ρόλο τους (την αποφυγή μίας νέας παγκόσμιας κρίσης με την κατάρρευση των 17 χωρών της νομισματικής ένωσης και ό,τι αυτό θα έφερνε), αλλά το έκαναν παραβιάζοντας ενδεχομένως κάποιους από τους κανόνες τους. Και ναι, η απόφαση μάλλον ήταν πολιτική· ευτυχώς.

Η όποια κ. Κουντουρά* δεν χρειάζεται να θυμάται ή να αναγνωρίζει κάτι από αυτά - ο χώρος της έχει επιλέξει τον εθνολαϊκισμό και την ασυναρτησία από ιδρύσεως του· θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην υπάρξει πρόοδος, και να αποσπάσουν ό,τι εκλογικά οφέλη μπορούν από τα κατώτατα στρώματα της κοινωνίας εξάπτοντας τη φαντασία και το συναίσθημα, και εξαπατώντας στην τελική τον ψηφοφόρο. 

Η κ. Κουντουρά σε μία θεσμική στιγμή της, προβάρει το "πάρτα να μη στα χρωστάω"
ενδεχομένως ενόψει επίσκεψής της στους αγανακτισμένους της πλατείας. 
Οι υπόλοιποι, και ειδικά οι δημοσιογράφοι, ας αναγνωρίσουν έστω τώρα τη ζημιά που έχει φέρει η ανευθυνότητα, κι ας ενημερώσουν τον κόσμο τους για το τι πραγματικά συνέβη. Ειδικά αν έγιναν κυβέρνηση ψευδόμενοι...

Αν βρουν τα κουράγια, ας πουν κι ένα ευχαριστώ σε όσους μας κράτησαν ζωντανούς, για να'χουμε να συζητάμε ακόμα σήμερα.


Από την έκθεση "κόλαφο" του ΔΝΤ:
The program required the Fund’s rules for exceptional access to be modified. To justify exceptional access, four criteria had to be met: (1) exceptional balance of payments pressures; (2) a high probability that public debt is sustainable in the medium term; (3) good prospects of regaining access to private capital markets; and (4) a reasonably strong prospect of the program’s success. The sticking point for staff was Criterion 2: even with implementation of agreed policies, uncertainties were so significant that staff was unable to vouch that public debt was sustainable with high probability. But staff favored going ahead with exceptional access because of the fear that spillovers from Greece would threaten the euro area and the global economy. A proviso was therefore added to Criterion 2 that where debt was not sustainable with high probability, a high risk of international spillover effects provided an alternative justification for exceptional access. Unusually, although this is entirely legal, this change in Fund policy was made in the context of the Greece SBA Board meeting.

_________________

* ΥΓ: τίποτα προσωπικό με την κ. Κουντουρά - απλά την θυμήθηκα το πρωί που φώναζε για άλλη μία φορά στο ΣΚΑΙ, τις ίδιες ασυναρτησίες που έλεγε ο κ. Σαμαράς για να γίνει Πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate