26.5.13

ανάΔραση #drassiConf


Ευχαριστίες

Θέλω να ξεκινήσω χαιρετίζοντας όποιον είχε τα κότσια να συνεχίσει να ελπίζει στην πολιτική, σε αυτό το ζοφερό τοπίο, και να συμμετέχει στη διαδικασία διεύρυνσης της Δράσης, είτε εγγραφόμενος, είτε αλλιώς. 

Θέλω επίσης να χαιρετίσω όσους αφιέρωσαν το χρόνο τους στα απερχόμενα όργανα του μικρού αυτού κόμματος, όπως και όσους δούλεψαν αδιάκοπα για να φτάσουμε μέχρι εδώ που φτάσαμε σήμερα, με τα νέα μέλη, τις νέες διαδικτυακές δομές και πλατφόρμες διαλόγου, το χτίσιμο των διαδικασιών διεύρυνσης, και φυσικά όσους κατάφεραν να πείσουν και άλλους ότι αυτό το εγχείρημα είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Θέλω τέλος να κάνω ειδική μνεία στον εκλεγμένο με τη Νέα Δημοκρατία (επί Κ. Καραμανλή) ευρωβουλευτή κ. Σκυλακάκη, και την αξιοπρόσεκτη προσπάθεια του, ειδικά σε ό,τι αφορά την προσέλκυση νέων μελών. Η εμπειρία ενός πολιτικού με μακρά πορεία φαίνεται σε κάτι τέτοιες στιγμές, όπου είναι απαραίτητη η μαζική κινητοποίηση.

Το εγχείρημα της Δράσης

Γιατί διεύρυνση; Γιατί όχι, όπως κάνουν τόσα άλλα μικρά κόμματα, το κλείσιμο της ατζέντας σε πολύ στενά πολιτικά περιθώρια με σκοπό την απόσπαση μίας συγκεκριμένης ομάδας του εκλεκτορικού σώματος; Η απάντηση είναι “γιατί αυτό δεν είναι χρήσιμο σε κανέναν, εκτός από τους μετέχοντες στην πολιτική ομάδα”. Και αυτό όχι πάντα.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι άλλη μία φράξια, άλλο ένα λόγο για κατακερματισμό του σημερινού πεδίου, αλλά σύνθεση ιδεών και ανθρώπων με σκοπό την αναγέννηση της πολιτικής με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον - στις επόμενες γενιές - και όχι μόνο τις επόμενες εκλογές και το πρόσκαιρο όφελος του πολιτευτή.

Δεν χρειάζεται άλλη διάσπαση και εμφυλιοπολεμική πόλωση η χώρα, αλλά συνδιαμόρφωση ενός θετικού οράματος για το μέλλον μέσα από την σύνθεση δυνάμεων.

Τα παπικά κονκλάβια είναι νεκρά. Βασίζονταν στο φόβο των πολλών, τη δύναμη των λίγων και τη σιωπή ακόμα λιγότερων. Όπως και στη συντήρηση που μόνο το γήρας (ανεξαρτήτου ηλικίας) μπορεί να εξασφαλίσει· η συντήρηση, ως διακριτή έννοια από την συνέχεια.

Οι παλιές και οι κακές ιδέες δεν έχουν άλλο τρόπο επιβίωσης, πέραν της χειραγώγησης διαδικασιών, και της κατάχρησης δύναμης - όποια μορφή κι αν έχει αυτή. 


Οι ανοικτές διαδικασίες 

Οι ανοικτές διαδικασίες δεν είναι ιδεολογικό ζήτημα, αλλά πρακτικό. Στην πολιτική, ειδικά σε ένα πεδίο σαν το ελληνικό, όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην εμπιστοσύνη. Τα πρόσωπα δεν μπορούν να προκύπτουν από το παρασκήνιο - πόσω μάλλον η τροχοδρόμηση ενός εγχειρήματος προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Είναι πρόδηλα αυτά, αρκεί κάποιος να δει τριγύρω του με καθαρή ματιά - προοδευτική και όχι φοβική/συντηρητική/εγωκεντρική - και θα δει τί καταρρέει και τί αναδύεται. To KKE - η αρτιότερη συντηρητική πολιτική οργάνωση - σήμερα καταρρέει.

Η νίκη των συντηρητικών ήταν πάντα ότι κατάφερναν να μείνουν στη θέση τους παραπάνω από όσο τους άξιζε. Η ήττα τους ήταν ότι ποτέ δεν κατάλαβαν πότε είχαν τελειώσει. Το τέλος γι’αυτούς ήταν πάντα μια έκπληξη. Κατόπιν εορτής, θα αναζητήσουν τους λόγους της πτώσης στα βήματα και τις μεθοδεύσεις τρίτων, αντί να δουν το προφανές: τη μη ταύτιση σκοπού μεταξύ ιδίων και όσων θεωρητικά, έστω, καλούνταν να υπηρετήσουν.

Στην πολιτική συναντιέσαι στο κοινό καλό - όχι στο ίδιον όφελος ή την ατομική φιλοδοξία. Το 1950 μπορούσες να βασιστείς στο παρασκήνιο· το επέτρεπαν οι συνθήκες. Σήμερα, την εποχή που δημόσια πρόσωπα και πολυεθνικές εταιρείες κρίνονται στο twitter, είναι αδύνατον. Μπορείς να καθυστερήσεις - ή μάλλον σίγουρα θα καθυστερήσεις - τους γύρω σου, αλλά το τέλος είναι δεδομένο.

Ένας τρόπος υπάρχει για ένα οργανισμό ή ένα πρόσωπο για να καταφέρει την καθημερινή υπέρβαση που απαιτείται: να υποβάλλει εαυτόν σε διαδικασίες που θα κάνουν το άλμα μπροστά υποχρεωτικό. Αυτό προσφέρουν οι ανοικτές διαδικασίες σε αντίθεση με το όποιο κονκλάβιο. Οι ανοιχτές διαδικασίες θα ανταμείψουν ακόμα και όσους τις επιλέξουν όχι με όρους προοδευτικής πολιτικής, αλλά με ηθικά ή δεοντολογικά κριτήρια, αφού το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: θα αναγκαστούν να κάνουν το άλμα.

Εκτός αν δεν μπορούν, οπότε καλώς κρατιούνται από τα μαλλιά της κεφαλής τους· μέχρι να πνιγούν.

ΥΓ: εν αναμονή των αποτελεσμάτων της σημερινής ψηφοφορίας

Συγχαρητήρια για την μέχρι τούδε πορεία - είθε να συνεχίσει με ακόμα πιο γενναία βήματα. 

_________________
τέλος πρώτου μέρους


σχετικά
maga.gr | Blog | Δράση: ένα εγχείρημα δημοκρατίας
Πολίτης: ανάΔραση #002 - η επόμενη μέρα
Πολίτης: ανάΔραση #003 - εξάγγελος* #drassiConf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate