9.4.13

Ο Τράγκας και η φιλελεύθερη εκδοχή του “ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός”...

Δεν είδα την προχθεσινή εκπομπή του Τράγκα, αλλά δεν την απέφυγα. Την ζω τρεις μέρες μέσα στα social media, μέσω σχολιασμού και καταδικαστικών Δελτίων Τύπου.

Τον συγκεκριμένο τον ξέρουμε όπως και τους ομόσταβλους πλέον Αυτιά, που "θα προσαρμοζόταν(sic) στο ποιοτικό κανάλι", και τον Ευαγγελάτο/Εισαγγελάτο. Όπως και τα πάνελ τους. Τίποτα καινούριο εκεί.

Το νέο εδώ είναι η αλλαγή του ΣΚΑΙ - του καναλιού που σε πείσμα της πλειοψηφίας των τηλεθεατών επιχείρησε για ένα διάστημα να ανοίξει ένα άλλο δρόμο στην τηλεόραση, με αποτελέσματα ταπεινότερα της κρατικής/ποιοτικής ΝΕΤ. 

Στην Ελλάδα της κρίσης η πεταλούδα έγινε σκουλήκι, και γεννοβόλησε μισαλλοδοξία, λαϊκισμό και παραπληροφόρηση. Τα βασισμένα σε επιστημονική γνώση ντοκιμαντέρ έγιναν φασιστικοί μονόλογοι και θεωρίες συνωμοσίας ενάντια σε “ανώτερες" φυλές και εθνότητες.



Εδώ, σύντροφοι του φιλελευθεράτου, η εκδοχή της αυτορύθμισης και της προσωπικής επιλογής χωλαίνει. Το “άλλαξε το” και τα “μην το δεις” δεν αρκούν για τον απλό λόγο ότι δεν έχεις ισότιμους μαθησιακά πολίτες, όσο κι αν έχεις ισότιμους πολιτειακά (στην κάλπη μεταξύ άλλων). Ο τηλεθεατής του Τράγκα δεν οφείλει να γνωρίζει την πολιτειακή ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ο όποιος Αλαφούζος με τις δικές του επιλογές. Είναι άλλου δουλειά αυτό στις ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου η πλήρης απορύθμιση των ΜΜΕ (ο νόμος για τον βασικό μέτοχο ισοδυναμεί με προαναγγελία πρόωρων εκλογών - πάντα συζητιέται εκβιαστικά πριν από αυτές και ξεχνιέται μετά) μαζί με την κοινωνική αναταραχή που ενισχύει τον παραλογισμό, υπάρχει χώρος για κρατική ρύθμιση και εποπτεία των μέσων, και μάλιστα ισχυρή. 

Το ασθενικό ΕΣΡ δεν μπορεί, και δεν θέλει να ασκήσει αυτό το ρόλο. Μέχρι σήμερα έχει εξαντλήσει την πυγμή του στα φιλιά του Παπακαλιάτη και τα μεσημεριανάδικα - τις Τατιάνες. Όσο για την ΕΣΗΕΑ, ειδικά μετά την καταδικαστική απόφαση εναντίον του Μανδραβέλη, δεν αξίζει ούτε τις λέξεις που θα σπαταλούσε κανείς για να αποδείξει την απαξίωσή της. 

Η φιλελεύθερη εκδοχή της ρύθμισης μίας ιδιωτικής επιχείρησης ΜΜΕ είναι στα ζητούμενα αυτή την εποχή, όσο και στα επείγοντα. Γιατί, σε μερικά ζητήματα, αν περιμένουμε να μάθουν οι πολίτες από τα λάθη τους μπορεί να μην έχουμε κοινωνία για να μοιραστεί το όφελος της νέας γνώσης. Να προλάβω όσους θελήσουν να φέρουν το παράδειγμα της Αγγλίας και να τους ζητήσω να επανέλθουν στην ελληνική πραγματικότητα· το ανέκδοτο το αποδίδει άριστα: “η ΕΡΤ θα γίνει BBC όταν οι Έλληνες θα γίνουν Άγγλοι”. Όπου Άγγλοι δεν εννοεί τους πολίτες μόνο, αλλά όλο το θεσμικό πλαίσιο. 

Καλή η στροφή της αφήγησης προς την ευθύνη του ατόμου, και την ελευθερία των επιχειρήσεων, αλλά υπάρχει και η κοινωνία που συγκροτείται και συνυπάρχει μέσα από θεσμούς. Αλλιώς θα πέσουμε στην άλλη εκδοχή του “ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός” - αυτός που λειτουργεί μόνο με ατομική ευθύνη - και θα είναι κρίμα.

_________________________

Η σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων της Καθημερινής


Εμείς οι εργαζόμενοι της Καθημερινής αποδοκιμάζουμε έντονα την εκπομπή “Ελεύθερος Σκοπευτής” του Γιώργου Τράγκα στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι” της 7ης Απριλίου 2013, στην οποία είχαν προσκληθεί τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Δεν μας αφορούν ούτε οι λόγοι, ούτε τα κίνητρα που ο εν λόγω «συνάδελφος» αποφάσισε να δώσει βήμα και μάλιστα χωρίς αντίλογο σε τέσσερις φιλοναζιστές, νοσταλγούς του Χίτλερ, για να εκθέσουν τις επικίνδυνες για την δημοκρατία απόψεις τους. Επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε ότι από ανάλογες πρακτικές μας χωρίζει άβυσσος στον τρόπο που δημοσιογραφικά σκεφτόμαστε και λειτουργούμε.
Η συγκεκριμένη εκπομπή προβολής της Χρυσής Αυγής, με τον ιδιαίτερα απροκάλυπτο χαρακτήρα της, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ανάλογα φαινόμενα έχουν εμφανιστεί σε πολλά ΜΜΕ. Απαιτείται η ευαισθητοποίηση, συζήτηση και ενεργοποίηση όλου του δημοσιογραφικού κόσμου για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου.
_________________________

update

Ανακοίνωση Συντακτών ραδιοφωνικού σταθμού Σκάι 100.3 για την εκπομπή “Ελεύθερος Σκοπευτής”


Εμείς, οι δημοσιογράφοι στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εκπομπή της Κυριακής (7 Απριλίου 2013) με τίτλο “Ελεύθερος Σκοπευτής” και παρουσιαστή τον Γιώργο Τράγκα, δηλώνοντας στους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού αλλά και στους τηλεθεατές της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ ότι βρισκόμαστε απέναντι με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης εκπομπής.
Οι κραυγές φασισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, οι οποίες με περισσή άνεση εκτοξεύτηκαν από τους 4(!) παράλληλους μονολόγους, αποτέλεσμα των προσκεκλημένων βουλευτών και στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”, συνιστούν από την πλευρά του παρουσιαστή καταπάτηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά πολύ περισσότερο θέτουν ζητήματα που αγγίζουν μέχρι τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.
Η προσπάθεια “δικαιολόγησης” των όσων πρεσβεύει και πράττει η Χρυσή Αυγή αποτελεί την πιο αισχρή και ύπουλη προπαγάνδα, επικίνδυνη για τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τη κοινωνία, πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει σε μια εκπομπή υψηλής τηλεθέασης.
Το ρατσιστικό δηλητήριο που χύθηκε το βράδυ της Κυριακής από την εκπομπή “Ελεύθερος Σκοπευτής” απέχει έτη φωτός από την δημοσιογραφία που εμείς θέλουμε να υπηρετούμε, πόσο μάλλον στη σημερινή εποχή.

Η Συνέλευση των Συντακτών στον Ρ.Σ. ΣΚΑΙ 100.3 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate