20.1.13

Προκοπάκης: "Τα κουφάρια της τρικομματικής"


σχόλιο του Γιώργου Προκοπάκη στην Μεταρρυθμιστική Αριστερά


Κάποιοι φίλοι έχουν ενοχληθεί από τον χαρακτηρισμό "κουφάρια" για τα μικρά κόμματα της τρικομματικής. Ισιαίτερα δε για την απόδοση του χαρακτηρισμού στην ΔΗΜΑΡ. Ας δούμε τη συνέντευξη Κουβέλη στη RealNews.**

1. "Η διερεύνηση των σκανδάλων δεν συνιστά λόγο εκλογών."

Σωστά! Όμως αυτή η τοποθέτηση έρχεται κομματάκι καθυστερημένη. Ο κ. Βενιζέλος απείλησε με αποσταθεροποίηση την κυβέρνηση εάν η διερεύνηση του σκανδάλου "λίστα Λαγκάρντ" συμπεριλάβει και τον ίδιο. Ο κ. Κουβέλης και το κόμμα του δεν είπε κατά το δεκαήμερο του απόλυτου εξευτελισμού αυτά που λέει σήμερα. Παρέσχε υποστήριξη στην πολιτική ΠΑΣΟΚικοού ξεκαθαρίσματος του κ. Βενιζέλου. 

2. "Η προκαταρκτική εξέταση μπορεί και πρέπει να ερευνήσει χωρίς περιορισμούς την όλη υπόθεση."
Πλην όμως, το αίτημα σύστασης της προανακριτικής επιτροπής, την πρωτοβουλία για το οποίο ανέλαβε ο ίδιος, δεν αφορούσε την χωρίς περιορισμούς έρευνα της υπόθεσης. Ούτε η ψηφοφορία κατέληξε σ' αυτό. Η όλη διαδικασία κινήθηκε με τον ένοχο προσδιορισμένο και μάλιστα με κάθε του υπερασπιστική δήλωση να συνοδεύεται με ένα εκκωφαντικό "υποτίθεται". Με ποιά διαδικασία η συγκεκριμένη προανακριτική μπορεί να "ερευνήσει χωρίς περιορισμούς" την όλη υπόθεση; Στην καλύτερη περίπτωση θα επαναληφθεί ο απόλυτος εξευτελισμός που ζήσαμε, με επανάληψη του σκηνικού για τη σύσταση ΑΛΛΗΣ προανακριτικής, αν υποθέσουμε πως μπορεί να προκύψουν ενδείξεις στην κατεύθυνση μιας αλήθειας άλλης από το "υποτίθεται".

3. "Να συνεργαστούμε με το ΣΥΡΙΖΑ με ποιό πολιτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, με ποιά πολιτική διαφορετική από αυτή που ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ για την παραμονή στο ευρώ, με ποιά μεταρρυθμιστική πολιτική;"
Όλοι πρέπει να έχουμε πολύ κοντή μνήμη! Ποιό σχέδιο κρατούσε στα χέρια του ο κ. Τσίπρας κατά τον κύκλο των διερευνητικών εντολών μετά τις πρώτες εκλογές όταν ο ίδιος ο κ. Κουβέλης τον χτύπησε στην πλάτη και του είπε "προχώρα Αλέξη"; Ο ίδιος ο κ. Κουβέλης δεν ήταν που διαβεβαίωνε πως υπογράφοντας μια προγραμματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κυβερνηθεί η χώρα από την "αριστερή κυβέρνηση", την προοπτική της οποίας ως και ο Γραμματέας του κόμματος κ. Λυκούδης διατυμπάνιζε σε συνεντεύξεις μέχρι και την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές του Ιουνίου; Να θυμηθούμε πως η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ την εποχή του "προχώρα Αλέξη!" ήταν απολύτως παλαβή - αντίθετα με τη σημερινή που συμμαζεύεται σιγά-σιγά.

4. "Εάν εξακολουθήσουν σε ορισμένα θέματα να υπάρχουν μείζονες διαφορές θα συνεχίσει να διαφοροποιείται."
Το μείζον θέμα διαφοροποίησης ήταν οι εργασιακές σχέσεις με την κατάληξη στο "παρών-ναι". Στην ίδια συνέντευξη αναφέρει:
"άμεση αναπροσαρμογή των πόρων του ΕΣΠΑ για δράσεις κοινωφελούς εργασίας , απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και κατάρτισης"
Οι δράσεις κοινωφελούς εργασίας και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, από ποιό εργασιακό (και ασφαλιστικό) καθεστώς θα διέπονται;

Σε κάθε ένα από τα σημεία της συνέντευξης, σε συνδυασμό με εκπεφρασμένες και καταγεγραμμένες πολιτικές, βλέπουμε με θαυμαστή ευκολία την παράθεση πολιτικών θέσεων και των ακριβώς αντίθετών τους. 
Με θαυμαστή ευκολία μπορεί να παραδίδονται (delivery) οι ψήφοι των βουλευτών του κόμματος σε οποιαδήποτε πολιτική πρόταση. Το κριτήριο υποστήριξης μιας πολιτικής από πού θα έρχεται; Ας πούμε, το ξύσιμο της πλάτης Βενιζέλου είναι υποστηρίξιμη πολιτική γιατί βαφτίζεται διερεύνηση εις βάθος. Ας πούμε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ΚΑΙ προνομιακός αλλά ΚΑΙ αδύνατος εταίρος. Ας πούμε, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων είναι ζήτημα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, ενώ η προσωρινή και με περιορισμένη ασφαλιστική κάλυψη εργασία είναι μέτρο σωτηρίας.

Ο μόνος ο οποίος ενδεχομένως ωφελείται από τις διπλές πολιτικές για κάθε θέμα είναι ο παραδίδων τις βουλευτικές ψήφους - κόμμα με πολλαπλές πολιτικές αφαιρεί τη δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης με τις (ενδεχόμενες) συλλογικές επεξεργασίας, ανοίγει όμως το πεδίο στις πολιτικάντικες και ιδιοτελείς παρεμβάσεις. 
Δεν είναι πρωτόγνωρο κάτι τέτοιο: τόχει ξαναζήσει η Ελλάδα με το τότε κέντρο τη δεκαετία του 1950. Πεδίον δόξης λαμπρόν ανοίγεται στην ανανεωτική αριστερά!

_________
**Φ. Κουβέλης: Η διερεύνηση των σκανδάλων δεν συνιστά λόγο εκλογών | Μεταρρύθμιση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate