30.1.13

Προκοπάκης: Τα κόμματα της τρικομματικής θα αναγκασθούν να αποκτήσουν πολιτική

Του Γιώργου Προκοπάκη, 
Τροφή για σκέψη


Τη στιγμή που η τρικομματική κυβέρνηση έχει ως πολιτική αντιμετώπισης του ΣΥΡΙΖΑ την καταγγελία της πολιτικής που είχε μέχρι πριν ένα μήνα, ο Τσίπρας επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα. Το πού θα οδηγήσει η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης των τριών κομμάτων, απομένει να το δούμε. Το σίγουρο είναι πως οδηγεί σε συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, εστιάζοντας στα φοβικά ένστικτα. Το μπαράζ αυτό συνοδεύεται από την εμφανή κομματικοποίηση του κράτους (και από τα τρία κόμματα). Να δούμε πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτή η βαλίτσα.

Ο παραλογισμός έγκειται στο γεγονός πως η σημερινή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράζεται από τον Τσίπρα, είναι πολύ πιο μετριοπαθής από τις αντιμνημονιακές ανοησίες Σαμαρά και Κουβέλη πριν τις εκλογές (μόλις επτά μήνες πριν) και πιο σοβαρή από τα κλαψουρίσματα (πάντα συνοδευόμενα από το αποκρουστικό σαρδώνειο χαμόγελο) περί κομματικής και προσωπικής θυσίας του κ. Βενιζέλου.

Προϊόντος του χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να ξεκαθαρίσει πολιτική - ίσως και τις γραμμές του, αν και η προοπτική της κυβερνητικής εξουσίας είναι ισχυρό συγκολλητικό. Αντίστοιχα, τα κόμματα της τρικομματικής θα αναγκασθούν να αποκτήσουν πολιτική. Δυστυχώς, η αντιμετώπιση του κράτους, των μεταρρυθμίσεων και των συντεχνιών από την τρικομματική είναι βούτυρο στο ψωμάκι της νέας ατζέντας ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο παλαιοκομματισμός και η άλωση του κράτους προς ίδιον όφελος με τα οποία πολιτεύονται οι τρεις μπορεί να ισχυροποιούν τους αρχηγούς στις καρέκλες τους, όμως απλώνουν προνομιακό πεδίο στον "νέο" ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας "πείθει" τους ξένους. Το εάν θα πείσει και τους ιθαγενείς εξαρτάται από το εάν θα βάλουν μυαλό οι τρεις. Η ιστορία έχει δείξει πως δεν αρκεί το σώσιμο της παρτίδας για το πλασσάρισμα την επόμενη μέρα (πρβλ. ήττα του Τσώρτσιλ, νικητή του πολέμου).
WSJ: Που έχει δίκιο ο Τσίπρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate