18.11.12

Ένα βήμα πίσω


Αγαπητοί εκπρόσωποι της γενιάς της Μεταπολίτευσης

Κάντε το γενναίο βήμα. Ένα βήμα πίσω. Αποδεχτείτε πρώτοι την κόπωση σας, κόπωση του ατομικού και συλλογικού αγώνα που κάνατε μέχρι σήμερα. 

Δεν είναι παραίτηση - κάθε άλλο. Είναι κίνηση θαρραλέων. Αποδεχτείτε την αλλαγή που πρέπει να γίνει, με σημερινά δεδομένα που ενδεχομένως να μην έχετε παρακολουθήσει. Με δεδομένα που σίγουρα δεν μπορείτε να συμπεριλάβετε στον σχεδιασμό που πρέπει να γίνει.

Δεν είναι εν ζωή θάνατος, μην το δείτε λάθος· αλλά η εποχή σας έχει παρέλθει. Οι ρίζες που διαφυλάσσετε δεν σάς χρειάζονται - είναι ρίζες, αυτή είναι η φύση τους. Η εποχή έχει σχεδόν ξεπεράσει τους σημερινούς σαραντάρηδες, εμάς που μεγαλώσαμε στην ευημερία της φούσκας. Εμάς που πρέπει επίσης να κάνουμε ένα τεράστιο βήμα πίσω σε όσα μας υποσχεθήκατε στην θολούρα της Μεταπολίτευσης.

Υπάρχει ρόλος, και είναι στο χέρι σας να τον αποδεχτείτε και να τον συνδιαμορφώσετε, αλλά κάντε το βήμα πίσω. 
Προσπεράστε ακόμα και εμάς, παραδώστε το στους σημερινούς 25άρηδες. Η ευθύνη άλλωστε είναι ο μόνος τρόπος ωρίμανσης. Κι όσο πιο γρήγορα τις “φορτώσετε” στους επόμενους, τόσο πιο γρήγορα θα αντεπεξέλθουν με την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία της ηλικίας τους.

Ο ευνουχισμός διαμέσου των “νεολαιών” των κομμάτων που φτιάξατε είναι καταστροφικός. Δεν είναι εργαστήρια παραγωγής πολιτικής (βλέπε Σκανδιναβικά κόμματα) αλλά ψυγεία άεργων και, ως τέτοια, εκκολαπτήρια παρασίτων. Μόνο η ευθύνη ωριμάζει, μόνο η ευθύνη δημιουργεί συνειδήσεις. Η ευθύνη που κρατάτε στα χέρια σας εδώ και δεκαετίες και αρνείστε να μοιραστείτε και επιτέλους να παραδώσετε ως οφείλετε στους επόμενους.

Κατανοητό ότι αισθάνεστε την ματιά σας να είναι αυτή ενός 20άρη, αλλά δεν είμαστε ούτε στο 1960, ούτε στο 1970, ούτε στο 1980. Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ από τότε.
Σε χώρες με θεσμικές λειτουργίες αιώνων η αλλαγή φρουράς είναι μέρος της λειτουργίας μέσα από τους ίδιους τους θεσμούς. Σε άλλες χώρες, όπως η Σλοβακία, όπου οι θεσμοί δεν το προέβλεπαν η αλλαγή έγινε από μόνη της - οι προηγούμενες γενιές δεν είχαν τα εργαλεία για να λειτουργήσουν στο νέο κόσμο.

Στην Ελλάδα, η αλλαγή φρουράς σημαίνει ή κληρονομικό δικαίωμα (δείτε το σημερινό κοινοβούλιο και την συντηρητική παράταξη), ή παιδιά του κομματικού σωλήνα: τα άβουλα πειθήνια παράσιτα για τα οποία έχετε την αποκλειστική ευθύνη.

Η αλλαγή δεν θα έρθει Deus ex machina, θέλει πρόσωπα. Πρόσωπα που δεν θα έρθουν ποτέ αν δεν δημιουργήσετε κενό με την απουσία σας. Η εναλλακτική είναι η σύγκρουση - το τελευταίο που χρειαζόμαστε σε καιρό κρίσης, αλλά αναπόφευκτο αν δεν υπάρξει άλλος τρόπος.

Θα μου πείτε, έχεις πολλούς συνομήλικους με διάθεση εμπλοκής; Η απάντηση είναι “δεν ξέρω”. Είτε συνεχίσετε να αρνείστε την πραγματικότητα προσκολλημένοι στο χθες σας, είτε όχι, θα μάθουμε πολύ σύντομα. Γιατί το σημερινό έχει ημερομηνία λήξης που έχει παρέλθει προ πολλού.




Σχετικά:
One feature of Boomers was that they tended to think of themselves as a special generation, very different from those that had come before. In the 1960s, as the relatively large numbers of young people became teenagers and young adults, they, and those around them, created a very specificrhetoric around their cohort, and the change they were bringing about.[5] This rhetoric had an important impact in the self perceptions of the boomers, as well as their tendency to define the world in terms of generations, which was a relatively new phenomenon.

the typical Boomer feels nine years younger than his or her chronological age

Το καταλαβαίνω το άσμα, αλλά δεν κάνετε λίγο πιο κει τώρα; Γιατί μας βυθίσατε... "Εσείς... Του '60 οι εκδρομείς."http://bit.ly/m6XMJG

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα.
Ωραίο το άρθρο, κυρίως γιατί δεν διολισθαίνει σε αφοριστικές και εκδικητικές κορώνες εναντίον της "επάρατης γενιάς του Πολυτεχνείου" (έναν όρο που προσωπικά απεχθάνομαι για το εύκολο τσουβάλιασμα που κάνει σε όλους όσους είναι σήμερα +50).
Συμφωνώ επίσης ως προς το ηλικιακό target group αυτών που προτείνεις σαν αυριανούς διαχειριστές της εξουσίας (τους 25ρηδες), παρακάμπτοντας τη σημερινή πιο ακμάζουσα γενηά των 35-45ρηδων. Γιατί αυτή η τελευταία είναι αυτή που "καρπώθηκε" κατά κάποιο τρόπο -καλώς ή κακώς- όσα η προηγούμενη (αυτή του "Πολυτεχνείου") αφειδώς της επιδαψίλευσε στην προσπάθειά της να "μην της λείψει τίποτε" και από την άποψη αυτή δεν χρειάστηκε ποτέ να αγωνιστεί για να διεκδικήσει και να κατακτήσει το ο,τιδήποτε. Αποτελείται εν πολλοίς, όπως κι εσύ γράφεις, είτε από ευγενείς γόνους είτε από καλώς αποκατεστημένους στο δημόσιο γιους και θυγατέρες, είτε από κληρονόμους οικογενειακών επιχειρήσεων. Αισθάνονται ότι όσα τους χαρίστηκαν (ευημερία, ειρήνη, βιοτικό επίπεδο, καταναλωτικά αγαθά) τους ανήκαν δικαιωματικά, δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αγώνας, κόπος, δημιουργία και το μόνο τους επιχείρημα για να διατηρήσουν αυτά τα κεκτημένα τους είναι ότι έχουν ήδη προγραμματίσει τη ζωή τους, αυτοί δεν φταίνε σε τίποτε και δεν διστάζουν να ρίχνουν το ανάθεμα σ΄αυτούς που τους έκαναν ανθρώπους. Από την άποψη αυτή, καλύτερα να παραμερίσουν κι αυτοί μαζί με τους παληότερους και να εκχωρήσουν την εξουσία στους 25ρηδες. Οι οποίοι δυστυχώς είναι αυτοί που όχι μόνο δεν έφταιξαν σε τίποτε αλλά δεν πρόλαβαν και να "απολαύσουν" τα αγαθά της ευημερίας των γονηών τους. Πλεονεκτούν έναντι των άλλων ως προς τις σαφώς καλύτερες σπουδές, τη φαντασία, την εξοικείωση και ευχέρεια να χειρίζονται τις νέες τεχνολογίες και κυρίως την αγωνιστικότητα με την οποία αναγκαστικά η κρίση θα τους οπλίσει θέλοντας και μη, αν θέλουν να επιβιώσουν στη σημερινή τόσο ανταγωνιστική κοινωνία και αγορά εργασίας. Αυτά όλα βέβαια θεωρητικά. Γιατί αν αναλογιστούμε ότι α) η ιστορία επαναλαμβάνεται πάντα ως φάρσα (και ενίοτε ως τραγωδία) και β) και την κατά Orwell μεταβίβαση της εξουσίας στο Animal Farm, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι η ηλικιακή ανανέωση του πολιτικού προσωπικού θα είναι και πανάκεια. Το γεγονός ότι όσο κι αν το πιστεύει και το υποστηρίζει , κανένας σημερινός 50ρης πολιτικός ή πολίτης δεν μπορεί να σκεφτεί και να λειτουργεί σαν 25ρης, δεν αναιρεί μια άλλη αδήριτη πραγματικότητα: “the art of knowledge is experience”.
Και το σχετικό τραγουδάκι φυσικά
http://www.youtube.com/watch?v=J8-6PfX6Ono

zvoura

Ανώνυμος είπε...

Εσυ στα 25 ηξερες τι σου γινοταν? Τα κωλοπαιδα με τα μαντηλια και τις καφετεριες θα ρυθμιζουν την τυχη ανθρωπων με 14 χρονια δουλειας και ενσημων στον ιδιωτικο τομεα με 2 παιδια στο δημοτικο?? Κομμα φορολογουμενων του ιδιωτικου τομεα.τωρα! Εσυ διαλεξε και ψηφιζε οσους ειναι κατω των 25. Παρεμπιπτόντως, δες για τα ηλικιακα προσοντα εκλογμοτητας των βουλευτων στο Συνταγμα.

Translate