14.11.12

Απολύσεις με το Μεσοπρόθεσμο - μερικές διευκρινίσεις


Μερικές διευκρινίσεις για το τι σημαίνουν οι απολύσεις που έγιναν με το Μεσοπρόθεσμο:

1. δημιουργείται νέο τάγμα ομήρων: στο σχετικό άρθρο υπάρχει υπόσχεση μετάταξης και άρα άρσης καθεστώτος διαθεσιμότητας. Με ποιες διαδικασίες; Τις γνωστές, αυτές που περνάνε από προθαλάμους γραφείων.

2. απολύονται οι λάθος άνθρωποι: οι έχοντες πειθαρχικά και άλλα παραπτώματα δεν πρόκειται να υποστούν καμία συνέπεια από τις ψευτοαλλαγές του Μεσοπρόθεσμου.
Οι ΙΔΑΧ στο δημόσιο ήταν παιδιά κατώτερου θεού - συμβασιούχοι που μονιμοποιήθηκαν. Ήταν αυτοί που έβγαζαν τη δουλειά από την αρχή της εισόδου τους στο δημόσιο, και συνέχισαν, χωρίς καμία προοπτική ανέλιξης στην ιεραρχία.
Επελέγησαν ως ο εύκολος στόχος - το πραγματικά κομματικό προσωπικό, αυτό που βασιζόταν στο "μπάρμπα στην Κορώνη”, αυτοί που είχαν πλάτες για να λουφάρουν (και ό,τι άλλο) έμειναν ανέπαφοι. Αναμενόμενο - είναι “σπλάχνα τους”.

3. η μη απασχόληση των αμειβομένων “σε διαθεσιμότητα” για περίοδο 12 μηνών, και η καταβολή του 75% της αμοιβής και των ασφαλιστικών εισφορών ΧΩΡΙΣ την δυνατότητα ημιαπασχόλησης τους από τον φορέα που τους πληρώνει είναι τουλάχιστον δυσνόητη. Ειδικά για όσους ξέρουν τα κενά παντού μετά τις συνταξιοδοτήσεις/αποχωρήσεις. Αλλά ουδείς μιλάει για αυτές που είναι περί τις 150,000 από το 2010. 

Αν το αναλύσετε με τους όρους της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, φανταστείτε ότι έρχεται κάποιος, σας αφαιρεί την μηχανοργάνωση, επιστρέφετε σε απλογραφικό, σας φορτώνει εκατοντάδες διαδικασίες ακόμα και για την προμήθεια ζάχαρης για τον καφέ σας, και μετά σας παίρνει τους υπαλλήλους που έβγαζαν τη δουλειά. Α ναι! Αυτά όλα, αφότου σας έχει πάρει τους senior managers - αυτούς που είχαν χτίσει τεχνογνωσία για δεκαετίες και ΗΞΕΡΑΝ τη δουλειά (εφεδρεία). Σωστά, θα έκλεινες.
Κι εγώ σου λέω να κλείσουν κάποια κομμάτια. Ξέρει κανείς ποια; Ποια έχουν ευκαιρίες, και ποια είναι μόνο βάρος; Το σχεδίασε κανείς; Δεν θέλει πολύ χρόνο - θέλει πολλή δουλειά. Και θέληση, που λείπει από το πολιτικό προσωπικό εφόσον (ορθώς) αντιμετωπίζουν μία τέτοια αλλαγή ως χαρακίρι.

Περαστικά μας, και θερμά συγχαρητήρια σε όποιον έγραψε αυτό το νομοσχέδιο. Οι γνώσεις του για τις ανάγκες και την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, ειδικά την στιγμή που απαιτείται στροφή/εκσυγχρονισμός/μεταρρύθμιση/αλλαγή αντικειμένου [διαλέχτε - όλα αυτά το ίδιο είναι σε όποια φράξια κι αν ανήκετε] είναι λιγότερες και του τελευταίου Ρέππα.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: οι παραπάνω απόψεις είναι προσωπικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate