25.6.11

Τα συντηρητικά στερεότυπα καλά κρατούν


Αφορμή για το κάτωθι η πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ του Σαββατοκύριακου. Και όχι μόνο.

Τα συντηρητικά στερεότυπα συνήθως μασκάρονται πίσω από ένα ηλίθιο καθωσπρεπισμό. Ένα καθωσπρεπισμό αρχοντοχωριάτη που εκστασιάζεται με τον δέσποτα του χωριού, ενώ κοιτάζει με το πλάι του ματιού ό,τι μπορεί να θεωρήσει εκείνος κατώτερο του· μία (νεαρή) γυναίκα για παράδειγμα...

Δυστυχώς αυτός ο επαρχιωτισμός είναι ακόμα κυρίαρχος στην κοινωνία μας, κι ως εκ τούτου στην τηλεόραση των δημοσιογράφων μας.

Παρακολούθησα πριν λίγο τον "βαρύ" (όσο και λίγο από πλευράς βιογραφικού), κ.Λαζαρίδη να αναπαράγει ανεμπόδιστος τις ασυναρτησίες του περί οικονομίας και Σαμαρά (που στάθηκε όρθιος και "τους τα γύρισε τούμπα στο ΕΛΚ" και άλλα τέτοια μάγκικα).

Ακολούθησε η Έλενα Παναρίτη, που αν μη τι άλλο, το βιβλίο της "Prosperity Unbound" το έχει προλογίσει ο Φουκουγιάμα. Δεν αναφέρομαι καν στον κινηματικό χαρακτήρα που έχει αποκτήσει η θεωρία που παρουσιάζει εκεί.

Απεδείχθη ότι μας δυσκολεύει ακόμα να ακούσουμε μία νέα γυναίκα να μιλάει την οικονομία. Αν ήταν με μπάκα πενηντάχρονου και μουστάκι, θα ήταν μία άλλη ιστορία. Οι γυναίκες, και δη οι νεώτερες, μπορούν να μιλάνε μόνο για "ψυχολογία", ή "τα σκυλάκια", ή "τα παιδάκια". Η πολιτική, η οικονομία, οι επιχειρήσεις είναι "σοβαρά" θέματα και δεν μπορεί να τα πραγματεύεται ο κάθε ένας. Πόσω μάλλον μία νέα γυναίκα.
Δεν σταύρωσε κουβέντα η Έλενα.

Κρατιέμαι για να μην επεκταθώ σε γυναίκα δημοσιογράφο άλλου καναλιού, που προφανώς αποδεχόμενη "την θέση της", χασκογελούσε με τους κρετινισμούς των macho anchor men το πρωί που έσκασε η υπόθεση βιασμού της ατυχούς καμαριέρας. Δεν την σταμάτησε τίποτα. Ούτε το ενδεχόμενο βιασμού μίας άλλης γυναίκας από κάποιον άντρα σε θέση εξουσίας. "Ήξερε την θέση της" η συμπαρουσιάστρια.

Δεν έχω δια ταύτα εδώ, ούτε πρόταση. Μόνο την θλιβερή διαπίστωση ενός συντηρητικού καθωσπρεπισμού επιπέδου θεούσας. Η τηλεοπτική δημοσιογραφία "της θείτσας" και "του κανακάρη, του μοσχαναθρεμμένου" συνεχίζεται. Ακόμα και σήμερα.

Καλό Σ/Κ.


Η εικόνα είναι από την ταινία Up Close and Personal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate