7.6.11

Με συνοπτικές διαδικασίες


Είδα την splatter συνέντευξη του Άκη στους νέους Φακέλους. Όσο κι αν πρέπει να ακολουθηθούν οι δικαστικές διαδικασίες, φοβάμαι ότι δεν θα προσφέρουν τίποτα στο πολιτικό μας σύστημα. Το ζητούμενο εδώ είναι η κάθαρση, όχι το splatter, όσοι κι αν ακολουθήσουν.

Εδώ πρέπει να τραβήξουμε γραμμή με το παρελθόν μας, κι αυτό δεν είναι θέμα δεκαετιών. Τ' ασκέρι του κοίταγε ο καθένας ακόμα και στην Επανάσταση του '21. Αυτοί ήμασταν αιώνες τώρα, αλλά φτάσαμε στο απροχώρητο. Όλοι θέλουν να αλλάξουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει για την αρχή. Για το που ξεκινάμε.

Το ρήγμα εμπιστοσύνης είναι βαθύτερο κι από αυτό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Νότια Αφρική με την λήξη του Απαρτχάιντ, κι αυτό γιατί εκεί η κατάσταση ήτανε ξεκάθαρη. Εδώ από που να το πιάσεις; Από τους πολιτικούς; Οκ. Και μετά; Όσοι τους ψήφισαν για να βολευτούν μέσα από την εκλογή τους, δεν είχαν ευθύνη; Είχαν. Όσοι τους λάδωσαν, αυτούς ή τους κοντινούς τους για να πάρουν δουλειές; Δεν είναι μόνο οι μεγάλες εταιρείες. Είναι κι ο 'μικροεργολάβος' που έχει πάρει σβάρνα και κάνει όλα τα έργα αρμοδιότητας του εκλεγμένου του (αυτό το "του" είναι κλεμμένο από τον Νίκο). Μικροδουλειές θα μου πεις. Πολλές μικροδουλειές όμως. Πάρα πολλές. Θα τους πιάσεις όλους αυτούς; Δεν μπορείς. Ενδεχομένως να τσιμπήσεις μερικούς, αλλά αυτό είναι έσοδα για τα άδεια σου ταμεία με όρους δικαιοσύνης. Δεν είναι κάθαρση.

Και μετά έρχεται και ο ευρύτερος κύκλος· όλοι αυτοί που ξέπλυναν αυτό το χρήμα που συνήθως κατέληγε σε ακίνητα, αυτοκίνητα και λοιπά κινητά αξεσουάρ ενός lifestyle απάτης. Ο μηχανικός που δέχτηκε να μην βάλει ένσημα ο ιδιώτης για το σπίτι που έχτισε, ή επέτρεψε την υπερτιμολόγηση του εταιρικού πελάτη (είτε για να κλέψει από την επιχορήγηση, είτε για να τα περάσει στα έξοδα και να μειώσει το φόρο του) δεν έχει ευθύνη; Έχει, αλλά θα έχανε την δουλειά αν δεν το έκανε... Μπορώ να συνεχίσω να γράφω παραδείγματα για άλλες 50,000 λέξεις. Και δεν θα βγάλουν κάπου.

Τι μπορείς να κάνεις: μπορείς να πεις "τραβάμε γραμμή εδώ". Ξεκινώντας με το σημερινό κοινοβούλιο, να υπάρξει συναίνεση για να ξεσκονιστεί το πόθεν έσχες του σημερινού σώματος των βουλευτών. Όποιος δεν θέλει ας παραιτηθεί/αποπεμφθεί και να λήξει εκεί. Αυτό το σώμα όμως πρέπει να καθαρθεί πρώτο και έτσι να νομιμοποιηθεί να κάνει την χρειαζούμενη κάθαρση της χώρας. Το ίδιο πρέπει να γίνει κατ επέκταση και στα κόμματα. Δεν ξέρω πόσοι θα μείνουν στο κοινοβούλιο μετά από μία τέτοια διαδικασία. Όσοι μείνουν, και αφότου αντικατασταθούν όσοι έφυγαν, θα είναι μία ομάδα 300 αδιάφθορων που θα μπορούν να δουλέψουν, χωρίς σκιές και φαντάσματα.

Αν δεν γίνει, ο κόσμος στο Σύνταγμα θα πληθύνει. Είτε είναι στις πλατείες, είτε σπίτι του. Και έτσι δεν κυβερνιέται μία χώρα σε μία κρίση σαν την δική μας. Δεν κυβερνιέται χωρίς εμπιστοσύνη. Την εμπιστοσύνη που δεν μπορεί να κερδηθεί ούτε με επικοινωνιακά τερτίπια, όπως πρότειναν πολλοί επαγγελματίες του χώρου μετά το τελευταίο βίντεο της κυβέρνησης, ούτε με πολιτικά τεχνάσματα και πυροτεχνήματα που προτείνουν οι σοφοί της τρίτης ηλικίας από τηλεοράσεως.

Όλα έπονται της κάθαρσης της κεφαλής. Αυτό μπορείτε να το κάνετε; Με συνοπτικές διαδικασίες;



Όλα αυτά με μία υποσημείωση: κάθε νέος έλεγχος για φοροαποφυγή/φοροδιαφυγή να ξεκινάει από προηγούμενους βουλευτές και λοιπούς υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς. Καλοκαιράκι έρχεται και δεν θέλω να ακούσω για κανένα άλλο βουλευτή, πρόεδρο ή αντιπρόεδρο που ζήτησε να βάλει πετρέλαιο χωρίς δασμούς στο "επαγγελματικό" του σκάφος. Κανέναν όμως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate