19.11.10

Είδα

Μέρες προσπαθώ να βάλω τις σκέψεις μου σε μία σειρά για την εκλογή Καμίνη, αλλά μου είναι αδύνατον.
Ποτέ δεν ήμουν τόσο μπερδεμένος για κάτι που αισθανόμουν (και αισθάνομαι) τόσο σίγουρος.

Από το τίποτα, από μία κουβέντα και μερικά email βρέθηκα να βοηθάω και να συμμετέχω σε μία προσπάθεια, της οποίας το αποτέλεσμα κυοφορεί τεράστιες αλλαγές. Πρώτη συνάντηση στον ημιώροφο του Athens Gate Hotel. Συσκέπτονται οι κομματικοί εκπρόσωποι των 3ων** παρατάξεων και δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιος είναι ποιος. Δεν τους ξέρω και όσα λένε είναι στοχοπροσηλωμένα στην Δημαρχεία και την Αθήνα.

Το μόνο "Εμείς" είναι αυτό του συνδυασμού, που δεν έχει ακόμα ούτε όνομα.

Από τότε, οι δύο μήνες που πέρασαν έμοιασαν με χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν η νίκη της Δημαρχίας από έναν πολίτη, με την στήριξη 4ων κομμάτων που συγκρούονται έντονα στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά βρήκαν χώρο και τρόπο συνεργασίας στο πολύ συγκεκριμένο θέμα: την διοίκηση και το ζητούμενο για την Πρωτεύουσα.

Τον Απρίλιο που μας πέρασε, είχα ζηλέψει την συνεργασία των Σοσιαλιστών με τους Φιλελεύθερους στο Ευρωκοινοβούλιο στα θέματα που προέκυπταν από την αδιαφανή λειτουργία του SWIFT, αλλά ποτέ δεν πίστεψα ότι μπορεί να έχουμε αντίστοιχες προσπάθειες εδώ, τόσο γρήγορα. Πόσο μάλλον με τέτοια αποτελέσματα.

Το πως έγινε, δεν το ξέρω. Υπάρχουν ήδη πολλές αναλύσεις με πολλές διαφορετικές παραμέτρους η καθεμιά (και μάλλον η αλήθεια βρίσκεται στο παζλ που φτιάχνουν όλες αυτές μαζί).
Είδα όμως πολίτες να συμμετέχουν. Είδα ανοιχτές διαδικασίες. Είδα ανοιχτή ροή πληροφορίας, χωρίς καμία παρεμβολή τρίτων. Είδα τηλεοπτικούς πολιτικούς να μην μπορούν να κρυφτούν πίσω από τους εξίσου τηλεοπτικούς δημοσιογράφους/οικοδεσπότες τους. Είδα ένα κορεσμένο και παρωχημένο πολιτικό σύστημα να πολεμάει τον χειρότερο εαυτό του.

Είδα συμμετοχική δημοκρατία στα γεννοφάσκια της.

Και ανυπομονώ να δω την συνέχεια.

_________
** Το Πορτοκαλί της Δράσης ήρθε αργότερα.

4 σχόλια:

Giannis Afouras είπε...

Νομίζω ήταν πολύ περισσότερο αντι-Κακλαμανική η ψήφος. Θυμάσαι όταν σου είχα πει στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ότι πιστεύω πως έχει το πάνω χέρι ο Καμίνης? Ήμουν σίγουρος ότι σχεδόν όλος ο κόσμος του Αμυρά θα πήγαινε προς τα εκεί.
Ήταν ένας πολύ πολύ κακός δήμαρχος ο Νικήτας και ήταν πολύ σωστή η στρατηγική επικέντρωσης στο "ήττα στο Νικήττα" που ακολουθήσατε.
Νομίζω την 2η Κυριακή νίκησε κυρίως η θέληση των Αθηναίων για αλλαγή δημάρχου. Οποιοσδήποτε εκτός από τον Νικήτα.
Αν θέλεις να μιλήσεις για την δίψα του κόσμου για απαλλαγή από το σάπιο πολιτικό σύστημα, πολύ περισσότερο προσφέρεται κατά την άποψή μου το 7,5% του Αμυρά στον 1ο γύρο.
Για την κινητήρια δύναμη που σας έσπρωχνε εσάς ως εθελοντές να προσφέρετε με τόσο ζήλο, δεν μπορώ να μιλήσω καθώς δεν γνωρίζω ακριβώς το κλίμα που επικρατούσε στις τάξεις σας.
Αλλά να σημειώσω ότι το φαινόμενο προσφοράς από εθελοντές το θεωρώ πολύ καλύτερη ένδειξη της αλλαγής που υποννοείς ότι έρχεται από αυτήν που δίνει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα από μόνο του.

constantinos alexacos είπε...

Το ίδιο λέμε - αυτή η εθελοντική συμμετοχή είναι το δια ταύτα.

Το "Ήττα στον Νικήτα" που αναφέρεις δεν βγήκε από την καμπάνια. Η καμπάνια δεν στράφηκε ποτέ προσωπικά εναντίον του κακλαμάνη, από την μεριά Καμίνη.
Το σύνθημα βγήκε από τον Νίκο Φωκά και τα βιντεάκια του και ακολούθησε το γραφιστικό του Χρήστου Πατρώνη.
Και οι δύο λειτούργησαν από μόνοι τους, όπως και τόσοι άλλοι.

elenamy είπε...

Οταν άκουσα την υποψηφιότητα Καμίνη,ενθουσιάστηκα,γιατί είδα μια πολιτική ποιότητα να σκάει μύτη.
Ενα-δυό τηλέφωνα και mail αρκούν για να βρεθούν άνθρωποι που μπορεί και να μην έχουν συναντηθεί,επειδή βρίσκουν κοινό τόπο και σηκώνουν τα μανίκια.
Επιτέλους κέρδισε μια νοοτροπία

Giannis Afouras είπε...

Εννοείται, δεν είχα πρόθεση να υπονοήσω ότι αυτή ήταν η επίσημη γραμμή ή ότι υπήρξε κάποια κεντρική προτροπή προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τελικά αυτή επικράτησε στο διαδίκτυο από τους υποστηρικτές Καμίνη και ήταν αυτή με την οποία πολύ πιο εύκολα ταυτιζόταν ο μέσος δυσσαρεστημένος Αθηναίος

Translate