11.2.10

Ο κυνισμός και η εξαίρεση

Το περασμένο Σάββατο ήμουν καλεσμένος στο radiobubble, στην εκπομπή του φίλου μου του Βασίλη.


@41.20 η κουβέντα μας έφερε στις αντιδράσεις της ΓΣΕΕ στις ανακοινώσεις Παπανδρέου. Κριτικάροντας την αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος, είπα ότι ακόμα περιμένω να δω μία κινητοποίηση με αίτημα την μεταρρύθμιση και όχι την εξαίρεση ενός κλάδου. Η απάντηση σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, πάγια: “να ψοφίσει η κατσίκα του γείτονα”. Και ίσως να ήταν δικαιολογημένο, εφόσον και οι κυβερνήσεις λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο, προστατεύοντας τον μισθό και τα προνόμια τους. Ενδεχομένως και των υμετέρων τους είτε αφορούσε συνδικαλιστικούς χώρους, είτε συγκεκριμένους επιχειρηματίες κλπ.


Σήμερα, στο χείλος του γκρεμού, γίνεται μία ύστατη προσπάθεια για τις χρειαζούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Αφορούν όλους και όλα, σε μία προσπάθεια να αφαιρεθεί από το σύστημα η στρέβλωση των χιλιάδων υποπεριπτώσεων και ρυθμίσεων, που θεσμοθετήθηκαν από βλακεία ή διαπλοκή (βλ. προεκλογικές “τακτοποιήσεις”). Το βασικό επιχείρημα όσων διαφωνούν δεν είναι η κατεύθυνση, ή η πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά η εξαίρεση τους από τις αλλαγές. “Να ψοφίσει η κατσίκα του γείτονα” πάλι.


Η διαχρονική αποτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων (με την σιωπηλή συναίνεση όσων είχαν εξασφαλίσει την “εξαίρεση” τους), ίσως δικαιολογεί αυτό τον κυνισμό. Στο βαθμό που δεν είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Όταν για εβδομάδες κράζουμε την ισχνή μείωση του προϋπολογισμού της Βουλής (-1,74%) και υπάρξει ανταπόκριση, γιατί συνεχίζουμε το κράξιμο;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί και οι Διοικητές, καθώς και η Προεδρία της Δημοκρατίας και το Μαξίμου ανακοίνωσαν σημαντικές μειώσεις σε αμοιβές και προϋπολογισμούς. Αναμένεται, με καθυστέρηση, και η αντίστοιχη μείωση στους βουλευτικούς μισθούς και τον προϋπολογισμό της Βουλής καθώς και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, από τον κ.Πετσάλνικο.


Ελπίζω ότι αυτός ο κυνισμός είναι στα πλαίσια του κακού χιούμορ. Ή έστω, η ουρά της συσσωρευμένης απογοήτευσης.

Αλλιώς θα δικαιώσει το ταπεινωτικό “Αυτοί είμαστε” που μας είχε πετάξει στα μούτρα ο Σημίτης: οι διεφθαρμένοι ηλίθιοι του καφενέ.



Το νέο φορολογικό εδώ.


edit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate