18.11.09

Όταν η "προστασία" καίει τον προστατευόμενο


Η κ.Κοντουλίδου χρώσταγε 1,000€. Με τις προσαυξήσεις και τις διαδικασίες πλειστηριασμού έφτασε να χρωστάει 10,000€. Το σπίτι της βγήκε στο σφυρί και αγοράστηκε για 90,000€, ενώ ο νέος ιδιοκτήτης της ζητάει 190,000€ για να της το πουλήσει πίσω.

Με τις ισχύουσες ρυθμίσεις της Τράπεζας της Ελλάδος δεν επιτρέπεται στην κ.Κοντουλίδου να δανειστεί φτηνά, με εγγύηση το σπίτι της, ένα ικανό ποσό για να ξεπεράσει τις δυσκολίες της και εξαναγκάζεται να δανειστεί ακριβά, μέσω κάρτας, μικρο-ποσά που είναι δεδομένο ότι δεν θα λύσουν το πρόβλημα της αλλά θα το επιτείνουν.

Το παράδειγμα είναι αληθινό και το αναφέρω όπως παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στο "Κοινωνία ώρα mega". Δεν υπήρχε εκπρόσωπος της τράπεζας, οπότε δεν μπορώ να ξέρω όλη την ιστορία, αλλά δεν έχει σημασία.

Στα πλαίσια της αισχροκέρδειας που εξέθρεψε η προηγούμενη διακυβέρνηση, θεσπίστηκαν "μέτρα προστασίας του δανειολήπτη" που το μόνο που κάνουν είναι να διασφαλίσουν τα μικρότερα δυνατά ρίσκα για τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση. Αυτή ήταν η πολιτική τους και φάνηκε και στην χορήγηση του ΤΕΜΠΕ, που το έπαιρναν μόνο εύρωστες οικονομικά επιχειρήσεις και το κατέθεταν στην τράπεζα για να εισπράττουν τους τόκους.

Θερμή παράκληση: μην μας προστατεύετε άλλο. Γιατί θα μείνουμε στην ψάθα. Ανοίξτε το δανεισμό, ορίστε δίκαιους όρους χωρίς μικρά γράμματα και αφήστε τον καθένα να διαχειριστεί την περιουσία του, χωρίς την "προστασία" της ΤτΕ που μόνο τον Έλληνα δανειολήπτη δεν προστατεύει.

1 σχόλιο:

constantinos alexacos είπε...

via @sotomi
Consumers most distrust banks and telecommunications firms, according to new research released in Australia by Grey Group Australia and conducted by Sweeney Research
http://www.asiadigitalmap.com/2009/11/who-do-you-trust/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+AsiaDigitalMap+%28Asia+Digital+Map%29&utm_content=Twitter

Translate